Zbiorem rozwiązań nierówności x^2+36>0 jest:
Mariusz: Zbiorem rozwiązań nierówności x2+36>0 jest:
Zawsze robiłem to tak, że przyrównywałem to co jest przed znakiem większość do 0 i zaznaczałem
na osi liczbowej x1 i x1 i rysowałem parabolę uśmiechniętą bądź smutną i wyznaczałem zbiór.
W tym wypadku wyszło mi, że x2+36=0 to x2 = −36 co jest niemożliwe więc zaznaczyłem
odpowiedź, że zbiór jest pusty.
Okazuje się, że to jednak ponoć nie jest prawda. Że dobrą odpowiedzą jest: R
Jak to rozumieć? Czy mój sposób rozwiązywania tego typu zadań jest zły?
27 mar 22:33
Beti: gdybyś policzył Δ−tę to wyszłaby ujemna.
− Co to znaczy? >Że nie ma miejsc zerowych.
− Jak więc leży parabolka? (bo przecież trzeba ją narysować, bo rozwiązujesz nierówność).
Ponieważ a>0, więc cała leży nad osią x
− Jakie wartości Cię tu interesują − dodatnie, czy ujemne? (decyduje o tym znak nierówności).
Oczywiście dodatnie.
− Dla jakich x−ów wartości są dodatnie? (czyli gdzie parabola leży nad osią x?).
Dla wszystkich − czyli odp. x ε R
27 mar 22:41
Kasia:

Rozwiązaniem nierówności... jest zbiór ?
28 mar 20:41
Kasia: −18< x−1<18 / +1
−17< x <19
Rozwiązaniem jest przedział (−17,19)
28 mar 21:07
jaaaa: (x 2 −4)(x−4) / (x−2)(x−3)
18 gru 11:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2−4 = (x−2)(x+2)
18 gru 11:32
Kolorowa: x2+36<0
21 sty 17:47
ewa: x−y=−3
−4x+4y=8
10 lut 15:34