zad
zad: Oblicz pole obszaru ograniczonego elipsą 16x2+y2=16
27 mar 22:29
zad:
27 mar 22:38
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe i skorzystaj ze wzoru na pole obszaru ograniczoną krzywą w
postaci biegunowej
27 mar 22:43
zad: Czyli?
27 mar 22:51
zad: czyli miedzy osia x a krzywa? mam narysowac ta elipse?
27 mar 23:03
Krzysiek: przechodzę na biegunowe:
x=rcosγ
y=4rsinγ
16(rcosγ)2 +(4rsinγ)2 =16
czyli: r∊[0,1]
|J|=4r−jakobian
korzystam z całki podwójnej
|P|=4 ∫0π/2 dγ ∫01 4r dr
27 mar 23:06
zad: inaczej nei da rady?
27 mar 23:18
zad:
27 mar 23:22
Krzysiek: możesz nie przechodzić na biegunowe i wtedy policzyć z całki podwójnej:
−1≤x≤1
−√16−16x2 ≤y≤√16−16x2
lub z tego wzoru skorzystać (co wyżej podałem)
27 mar 23:33
zad: Kurde nie było ani przechodzenia na biegunowe ani całek podwojnych
28 mar 09:17
zad: CHyba ,ze bylo a ja o tym nei wiem
28 mar 09:18