prosze o pomoc
anka: 1.oblicz pole trójkąta równoramiennego o kącie między ramionami 120stopni i ramieniu o
długości 24cm.
2.dany jest ciąg arytmetyczny w którym a3=−7 a4=−4. wyznacz 11 wyraz tego ciągu.
3. wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu −3x+4y−7=0 i przechodzącej przez
punkt A=(3,−5)
4. rozwiąż nierówność : −9x2−6x−1>0
27 mar 22:20
anka: prosze!
27 mar 22:36
krystek:
27 mar 22:42
anka: no a ile to pole wychodzi
27 mar 22:56
27 mar 23:15
Jolanta:

jest zaleznosc miedzy długosciami boków w trójkącie prostokatnym jeżeli pozostaąłe katy maja
30
0 i 60
0
h=a
√3
2a=24
a=.
h=
wzór na pole
27 mar 23:17
anka: a mozecie jakos prosciej wytłumaczyć byłabym wdzięcza
27 mar 23:30
Jolanta: Anka popatrz na obydwa rysunki i przeczytaj co napisałam
w 2 klasie gimnazjum to znajdziesz w ksiazce
czego nie rozumiesz?
27 mar 23:32
anka: bo musi wyjsc 144√3
27 mar 23:42
Jolanta: ile wynosi a na moim rysunku ?
27 mar 23:46
anka: 12?
28 mar 00:00
Jolanta:

teraz bedzie jaśniej .Po lewej stronie masz zaleznosci o których pisałam h=a
√3
,po prawej rysunek do twojego zadania jest przekrecony ale zalezności sie nie zmnieniają
2a=24 czyli a=12 a to w tym trójkaćie wysokosc
h =a
√3=12
√3jest to połowa podstawy cała =24
√3 oznaczyłam h bo nie mogłam na rysunku
napisać pierwiastka.Normalnie podstawę oznacz a albo b a wysokość h
| | a*h | | 24√3*12 | |
P= |
| − |
| =144√3 |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 00:12
anka: dziekuje bardzo mi pomoglas
28 mar 00:16