POMOCY
Ela: czy moze ktoś mi pomóc?
Musze wykazać ze funkcja ma jedno miejsce zerowe H(X)= x2+250*x+298
27 mar 22:19
Przewiduje pokój: zawiń to do wzory skróconego mnożenia.
27 mar 22:21
krystek: x2+2*249x+298=(x+248)2
27 mar 22:22
Ted:
Δ=2100−22*298=2100−2100
Δ=0 ... więc ....
27 mar 22:22
Ajtek: (x+249)2=x2+250*x+298
27 mar 22:23
Eta:
27 mar 22:23
Mila: Albo oblicz Δ.
Δ=(250)2−4*298=2100 −2100=0
27 mar 22:24
krystek: x=−249 i koniec
27 mar 22:25
Ela: i jesdno miejsce zerowe tak jest! i dziękuję

a czy mozecie mi jeszcze pomóc bo musze znowu wykazać że funkcja F(X)=8
x ma punkt wspólnu z
prostą y=5
27 mar 22:26
Aga1: Możesz narysować wykresy tych funkcji.
27 mar 22:28
Ela: tych funkcji

to ich jest kilka
27 mar 22:29
krystek: 5=8x ⇒log85=x
lub narysuj y=8x i y=5 i widać ,że maja p wspólny
27 mar 22:30
Ela: czyli podstawić jakieś liczby za x tak?
27 mar 22:31
Eta:
27 mar 22:33
Ela: ale przecież y=5 to ta prosta ma być pozioma a nie pionowa
27 mar 22:34
Ajtek: Na czerwono masz y=5

.
27 mar 22:35
Ela: no tak ja rozumiem ale wydawało mi się że to by było wtedy x = 5, ale to przecież wy pomagacie
mi
27 mar 22:36