funkcja
maja: Jak się robi takie zadanie ,jakieś wzory są do tego?
1)Funkcja (6−2m)x+5 jest rosnąca gdy:
a)mε(−∞,3)
b)mε(−∞.−3)
c)mε(3,+∞)
d)mε(−3,∞)
2)Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=3x2+12x−1.Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta
a)x=2
b)x=−2
c)y=2
d)y=−2
27 mar 22:12
27 mar 22:26
Aga1: 1) funkcja linio0wa y=ax+b jest rosnąca, gdy a>0
Tu a=6−2m
6−2m>0
dokończ.
| | −b | |
2.Jest wzór na oś symetrii paraboli x=p, gdzie p= |
| |
| | 2a | |
27 mar 22:27
27 mar 22:27
Eta:
Echh
27 mar 22:28