funkcja wykładnicza
rewt: podaj najmniejsza liczbę całkowitą spełniającą nierówność
| | 326 | |
(4√2)12 *x < (3√16)27 + |
| *x |
| | 0,125 | |
Czy ktoś jest w stanie mi z tym pomóc? Beznadziejny przykład jak dla mnie...:(
27 mar 21:56
Eta:
(4
√2)
12= (2
5/2)
12= 2
30
(
3√16)
27= (2
4/3)
27= 2
36
32
6= (2
5)
6= 2
30
teraz działaj ...........
27 mar 22:05
Beti:
jest piękny a nie beznadziejny

lewa str.:
L = 4
12*2
6*x = 2
24*2
6*x = 2
30*x
prawa str.:
| | (25)6 | | 230 | |
P = (161/3)27 + |
| *x = 169 + |
| *x =
|
| | | | 2−3 | |
= 16
9 + 2
33*x
wracam do nierówności:
2
30*x < 16
9 + 2
33*x
2
30*x − 2
33*x < (2
4)
9
2
30*x(1 − 2
3) < 2
36
−7*2
30*x < 2
36 /:2
30
−7x < 2
6
−7x < 64 /:(−7)
jak widac nie jest takie straszne
27 mar 22:09
rewt: zatrzymałem się na tym 2
30x(2
−3) < 2
36(2
−3) + 2
30x
wstyd się przyznać, ale nie umiem pomnożyć tych nawiasów
27 mar 22:10
rewt: o łał

dużo łatwiej jest przeanalizować niż samemu siedzieć i rozwiązywać

Chyle czoła
27 mar 22:13
Beti: no przyznaję, że się zagalopowałam i nie dałam Ci się wykazać

Moja wina, Twoja strata
27 mar 22:16
Eta:
27 mar 22:17
Ted:
(2
2,5)
12x<(2
4/3)
27+(2
5)
6*2
3x
2
30x<2
36+2
33x
2
33x−2
30x>−2
36
2
30x(8−1)>−2
36
czyli ... −9
27 mar 22:18
Beti: Ted: 9*7 =
63!
27 mar 22:27