Prawdopodobieństwo
n: Prawdopodobieństwo:
Uczestnik telewizyjnego show wybiera dwa sejfy spośród siedmiu (w dwóch z nich znajdują się
podarunki). Ile razy prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego sejfu z podarunkiem
jest większe od prawdopodobieństwa zdarzenia, że oba wylosowane sejfy będą puste?
Zadanie proste jednak mam pewien dylemat w związku ze zdarzeniem B(co najmniej 1 z wygraną)
1 / 2 wygrane
Ja zrobiłem troszkę inaczej
Losuję najpierw sejf z wygraną a potem jakikolwiek sejf
Widzę, że w moim rozwiązaniu jest 2 razy zawarte zdarzenie w którym są 2 sejfy z wygraną
Dlaczego?
Proszę o jakieś wskazówki kiedy w takich zadaniach trzeba rozkładac na dwie możliwości a w
jakich sytuacjach można zrobić tak jak ja teraz

Pozdrawiam
Aga1:
N=7− liczba wszystkich sejfów
N
1=2 liczba sejfów z podarunkami
N
2=5 liczba pustych sejfów pustych
| | | |
Oba wylosowane sejfy są puste. Pustych jest 5 losujesz 2. | . |
| | |
| | | |
Wylosowano przynajmniej jeden sejf z podarunkiem tzn, jeden z podarunkiem | i jeden pusty |
| | |
| | | | | | | |
| lub dwa z podarunkiem | i zero pustych | .Tam gdzie jest i to wstawiasz |
| | | | |
mnożenie, a gdzie lub to dodawanie.
B=12 źle,