Wykonaj działania
Dorotaaaa: Cześć. Proszę o pomoc w zadaniu:
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
( |
| +x)*( |
| −1)−( |
| +1)*( |
| −x) |
| | x+1 | | x−1 | | x+1 | | x−1 | |
27 mar 21:46
Dorotaaaa: Bardzo proszę o pomoc....
27 mar 21:52
Beti: na mój gust to tu trzeba przemnożyc "każdy przez każdy" i potem poredukować
27 mar 21:58
Dorotaaaa: Jest jakiś śmiałem żeby podjąć te wyzwanie? Wiem napewno że D:R/{−1;1}... No ale co dalej?
Sprowadzać do wspólnego mianownika ? Czy od czego zacząć ?
27 mar 22:00
Dorotaaaa: ruszy to ktoś ;>?
27 mar 22:07
Dorotaaaa: Bardzo proszę na jutro zadane mam
27 mar 22:17
Eta:
założenie : x≠1 , x≠ −1
| | 1+x2+x | | x−x+1 | | 1+x+1 | | 1−x2+x | |
|
| * |
| − |
| * |
| = |
| | x+1 | | x−1 | | x+1 | | x−1 | |
| | 1+x2+x | | (2+x)(1−x2+x) | |
= |
| − |
| = |
| | (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | |
| | 1+x2+x −(2+x)(1−x2+x) | |
= |
| =........... dokończ |
| | (x+1)(x−1) | |
27 mar 22:22