matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
aniaa:
Powierzchnia stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła . Pole tego wycinka jest równe 40π a kąt środkowy ma miarę 100
0
. wyznacz promień podstawy stożka
27 mar 21:37
aniaa:
27 mar 22:07
aniaa:
27 mar 22:07
Gustlik:
α
P=
*πR
2
360
o
α
L=
*2πR
360
o
R=l (tworząca stożka)
100
5
P=
*πR
2
=
πR
2
360
o
18
5
πR
2
=40π /:π
18
5
R
2
=40 /*18
18
5R
2
=720 /:5 R
2
=144 R=12
100
L=
*2π*12
360
o
5
L=
*2π*12
18
5
L=
*π*12
9
5
20
L=
*π*4=
π
3
3
L=2πr, bo łuk "zwinie się" w okrąg
20
2πr=
π /:π
3
20
2r=
/:20
3
10
1
r=
=3
3
3
27 mar 22:11