wyznacz dziedzinę funkjci
ADm: Dana jest funkcja określona wzorem f (x) = x2 − (m+3)x − m − 7/4 . Wyznacz wszystkie elementy
dla parametru m, dla których funkcja ma dwa miejsca zerowe, a suma odwrotności tych miejsc
zerowych jest mniejsza od 4.
mi wychodzi m należy (−∞, −8)
w odpowiedziach jest : (−∞, −8) ∪ ( − 7/4 ; ∞)
Prosiłbym o wyjaśnienie skąd się wziął drugi nawias.
27 mar 21:26
Beti: a jakie warunki wypisałeś i jakie dostałeś z nich wyniki (przedziały)
27 mar 21:41
Ajtek: 1
o
Δ>0
(m+3)
2+4m+7>0
m
2+10m+16>0
Δ
m=100−64=36
√Δm=6
m
2=−2
m∊(−∞;−8)u(−2;∞)
2
o
Ze wzorów Vieta teraz i część wspólna 1
o i 2
o.
27 mar 21:44
Gustlik:

| | 7 | |
f (x) = x2 − (m+3)x − m − |
| |
| | 4 | |
1. Δ>0
| | 7 | |
ad 1) Δ=[− (m+3)]2−4*1*(− m − |
| ) |
| | 4 | |
Δ=m
2+6m+9+4m+7=m
2+10m+16
Δ>0 ⇔ m
2+10m+16>0
Δ
m=10
2−4*1*16=100−64=36,
√Δm=6
m
1=−8, m
2=−2 ⇒ m∊(−
∞, −8)U(−2, +
∞)
kolor czewony
ad 2)
| | 7 | |
f (x) = x2 − (m+3)x − m − |
| |
| | 4 | |
Ze wzorów Viete'a:
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | m+3 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | |
| | m+3 | | 4(m+3) | | 4m+12 | | 4m+12 | |
= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | | | −4m−7 | | −4m−7 | | 4m+7 | |
(m+2)(4m+7)>0
| | 7 | |
m=−2 v m=− |
| − kolor zielony |
| | 4 | |
| | 7 | |
Częśc wspólna: m∊(−∞, −8)U(− |
| , +∞) − zakreskowane na niebiesko. |
| | 4 | |
27 mar 21:48
ADm: @Ajtek
x1*x2 = −m−74 ≠ 0
m≠−74
4>x1 + x2x1*x2 to m<−2
dlaczego więc zaznaczamy wartości powyżej −74 ? Co to jest za reguła?
27 mar 21:54
Ajtek: Wszystko się zgadza, nie napisałem tego w założeniach.
27 mar 21:54
ADm: no tak ale dlaczego zaznacza się wartości powyżej miejsca zerowego. zawsze tak jest? jest jakaś
reguła na to? jest powiedziane że mianownik nie może równać się 0. zawsze zaznaczamy wartości
na prawo od funkcji liniowej?
27 mar 21:58
Ajtek: Przeanalizuj post Gustlika, tam masz wszystko ładnie pokazane.
27 mar 22:00
ADm: ok gustlik. dziex . wszystko już wiem
27 mar 22:00
Gustlik:
27 mar 22:13
Gustlik: | | 7 | |
Można byłoby dopisać jeszcze, że m≠− |
| (dziedzina), ale to nie zmienia rozwiązania, bo |
| | 4 | |
jest znak ">", a nie "≥".
27 mar 22:15