Liczby zespolone
matematycznypudzian: Rozwiązać równanie z3 + 2iz = 0
27 mar 21:21
Przewiduje pokój: z przed nawias. Reszta to już banał.
27 mar 21:23
matematycznypudzian: mówisz o postaci trygonometrycznej liczby zespolonej?
27 mar 21:25
Przewiduje pokój: nie.
masz równanie :
np
x3 + 3x = 0
wyłaczam x przed nawias
x(x2+3) = 0
x = 0 v x2 + 3 = 0
zrób analogicznie swoje.
27 mar 21:39
matematycznypudzian: no to z2 = −2i
i co dalej? z = √−2i ⋁ z = − √−2i
27 mar 21:46
matematycznypudzian: i to moje rozwiązania
27 mar 21:47