s
ghgh: Ustal równania boków i przekątnych równoległoboku Czy przekątne przecinają się pod kątem
prostym? Mam problem bardzo proszę o pomoc.... Ustal równania boków i przekątnych
równoległoboku ABCD. A(−4,−2) B(0,−4) C(6,2) D(2,4). Czy przekątne przecinają się pod kątem
prostym? Znajdź proste prostopadłe do przekątnych przechodzące przez początek układu
współrzędnych.
27 mar 21:17
proxx: wzór na prostą przechodzą przez 2 punkty dla AC i DB.
Kiedy masz już 2 wzory funkcji przekątnych to sprawdzasz czy są one do siebie prostopadłe.
Funkcje są prostopadłe jeżeli parametr a pierwszej funkcji przemnożony przez parametr a drugiej
funkcji daje −1
Czyli a1 * a2 = −1
Bądź też a1 = −1a2.
Jeżeli warunek jest spełniony to są one do siebie prostopadłe.
Dalej musisz wyznaczasz proste prostopadłe to Twoich przekątnych. A więc mając wzór funkcji
jednej przekątnej to wiesz, że prostopadła do niej to y =−1a1x + b. Oraz wiesz, że musi
przechodzić przez punkt O = (0,0). W powyższą funkcję podstawiasz x = 0 i y = 0 i dzięki temu
otrzymujesz parametr b i masz wzór funkcji prostopadłej do prostej zawierającej przekątną i
przechodzącą przez początek układu współrzędnych. Dla drugiej przekątnej tak samo
27 mar 21:28
proxx: Równania boków również ze wzoru na funkcję przechodzącą przez 2 punkty.
27 mar 21:30
ghgh: wielkie dzięki
27 mar 22:12