Ustal równania boków i przekątnych równoległoboku
dddd: Czy przekątne przecinają się pod kątem prostym?
Mam problem bardzo proszę o pomoc.... Ustal równania boków i przekątnych równoległoboku ABCD.
A(−4,−2) B(0,−4) C(6,2) D(2,4). Czy przekątne przecinają się pod kątem prostym? Znajdź proste
prostopadłe do przekątnych przechodzące przez początek układu współrzędnych.
27 mar 21:13
Mila:
Narysuj układ współrzędnych i zaznacz podane punkty A,B,C,D
1)prosta AB: y=ax+ b
−4a +b=−2 ⇔b=−4
| | 1 | |
0 a+b=−4 −4a−4=−2⇔a=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
równanie prostej (boku ) AB y=− |
| x−4 |
| | 2 | |
2) prosta CD
6a+b=2
2a+b−4 rozwiąż i działaj dalej sama. Pytaj.
27 mar 22:18