Równanie logarytmiczne.
Sandra: log
0,7x=3log
0,72−log
0,73
Proszę o pomoc
27 mar 20:59
MQ: Wszędzie masz logarytm o tej samej podstawie, więc wciągnij wszystko pod logarytm i dostaniesz
coś w postaci:
log0,7coś=0
A jak logarytm z czegoś równa się 0, to to coś równa się ...., no ile?
27 mar 21:03
Ajtek: log
0,7x=
3log
0,72−log
0,73
log
0,7x=log
0,72
3−log
0,7
log
0,7x=log
0,78−log
0,73
27 mar 21:03
jarke: | | 8 | |
0,7log0,723 − log0,73 ⇒ 0,7log0,783 ⇒ |
|
|
| | 3 | |
27 mar 21:06
Sandra: Dziękuję, po prostu nie znalazłam dobrego wzoru.
A takie coś

? : 4log2=2logx+log5
Niestety uporczywie wychodzi mi zły wynik −,− Napisałabym tu swój tok
myślenia, ale mam jutro klasówkę, więc po prostu proszę o rozwiązanie, to jakoś dojdę do tego
co mam źle
27 mar 21:37