Pomóżcie.
OLA: Naszkicuj wykres funkcji: y=2x−1+3 i przesuń o 1 jednostkę w prawo i 3 jednostki w górę.
27 mar 20:42
OLA: Kto pokaże jak się rozpisuje równanie w tabelce ?
27 mar 20:44
Janski: wypisujesz sobie w jednej kolumnie różne wartości x, a w drugiej wartość y od tego x
27 mar 20:46
OLA: ale jak się to potem oblicza na dole jak się wpisze wartości ?
27 mar 20:49
OLA: Pomóżcie proszę
27 mar 20:51
OLA: Pomóżcie proszę
27 mar 20:52
Saizou : x=2
y=22−1+3
y=21+3
y=5
i tak dalej dla innych x
27 mar 20:55
Didi: no jak to jak liczysz 2 po potęgi −3 czyli 1/2 do potegi 3 czyli 1/8
27 mar 20:56
a:
| | 1 | |
np. f(0)=20−1+3= |
| +3=...
|
| | 2 | |
f(3)=2
3−1+3=4+3=...
27 mar 20:58
krystek: A nie powinno brzmieć sporządź wykres tej funkcji y=2x−1+3?
y=2x przesuwam o [1,3]
27 mar 21:00
Saizou : pewnie chodzi o to żeby funkcję y=2x−1+3 przesunąć
27 mar 21:01
OLA: a pokazalibyście na wykresie przesuwanie ? Proszęę
27 mar 21:04
OLA: a jak się przyjmie wartości minusowe to wyjdą duże wyniki końcowe ?
27 mar 21:09
MQ: Jeżeli masz funkcję o postaci:
y−y0=f(x−x0), to rysujesz funkcję y=f(x) i przesuwasz ją o x0 wzdłuż osi OX a o y0 wzdłuż
osi OY
Ty masz funkcję postaci:
y−3=2(x−1)
U ciebie y0=3 a x0=1
27 mar 21:10
jeeje:

1 y=2
−3
2 po przesunieciu o jedna w gore itp
27 mar 21:12
OLA: dla jakich to punków narysowane jest ?
27 mar 21:23