Macierze i wyznaczniki
matematycznypudzian: jest na forum ktoś kto ogarnia macierze i wyznaczniki?
jeśli tak to proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Określić liczbę rozwiązań podanego układu równań w zależności od parametru p∊R
12px + 2y + 4z = 6
(p2+9)x + y +2z = 3
6px + y + 2z = 3
Wyznacznik wychodzi 0 i nie wiem jak dalej rozwiązywać to zadanie...
27 mar 20:42
Krzysiek: trzeci wiersz pomnożony przez 2 jest równy pierwszemu stąd wyznacznik jest równy zero, czyli
nie ma jednoznacznego rozwiązania.
odejmij od wiersza drugiego wiersz 3 i sprawdź co otrzymasz
27 mar 20:53
matematycznypudzian: czy otrzymam równanie :
p2x − 6px +9x = 0 ?
27 mar 21:04
Krzysiek: czyli: (p−3)2 x =0
więc dla dla p=3 jest nieskonczenie wiele rozwiązań zależnych od dwóch parametrów
27 mar 21:05
matematycznypudzian: dziekuje za pomoc
27 mar 21:10