zbiór liczb które na osi liczbowej są równoległe od liczb (-6) i 10 można opisać
Slaaaaa: Witam!
zbiór liczb które na osi liczbowej są równoległe od liczb (−6) i 10 można opisać za pomocą
równania
Czy to, że −6 jest w nawiasie coś oznacza?

Pozdrawiam!
27 mar 20:40
Janski: −6 w nawiasie się znaczy to samo co −6, liczby ujemne czasem (często) zapisuje się w nawiasach
dla uczytelnienia zapisu, np w wyrażeniu −(−6) bez nawiasów ciężko by było zauważyć, że tam są
dwa minusy. Co do zadania będzie to średnia artmetyczna z tych dwóch liczb, czyli (10+(−6))/2
27 mar 20:43
Beti: nic, po prostu jest zaznaczone, że ten minus dotyczy liczby 6
a swoją drogą: liczby równoległe do liczb? ciekawe...
27 mar 20:43
Janski: i do tego fatalnie dobrałeś pierwsze słowo posta, bo nie wiadomo (nie widać od razu) czego
dotyczy zadanie
27 mar 20:44
Janski: równoodległe to trudne słowo...nie do zapamiętania dla humanistów
27 mar 20:45
asdf: to za pomocą wartości bezwzględnej można zapisać?
27 mar 20:45
Slaaaaa: mam takie odpowiedzi:
A: |x+6|=|x−10|
B: |x−6| = |x−10|
c: |x+6|=|x+10|
d: |x−6|=|x+10|
zaznaczyłem A, czy dobrze?
27 mar 20:45
Janski: tak, bardzo dobrze, |x+6|=|x−(−6)|, a wartość bezwzględna z różnicy to odległość na osi
27 mar 20:48
Slaaaaa: ja poprostu zawsze wstawiam w miejsce x wyraz dla którego ta wartość się zeruje
27 mar 20:49
Hary:

|x+6|=8 i |x−10|=8
|x+6|=|x−10|
27 wrz 15:38