Oblicz sumę
Krl: Kompletnie nie wiem, jak sie za to zabrać

Oblicz sumę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2+ |
| )2+(4+ |
| )2 +...+(2n+ |
| }2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
27 mar 20:30
pigor: ... np. tak :
(2+12)2+(4+14)2 + ... + (2n+1 2n)2 =
= 4+2+
14 + 4
2+2+
142 + ... + 4
n+2+
14n =
2n + ... odpowiednio pogrupuj
i masz jeszcze
sumy n wyrazów 2−óch ciągów geometrycznych . ...
27 mar 20:56
n: Wychodzi mi tak:
| | 4(1−4n) | | | | 4(1−4n) | | | |
2n+ |
| + |
| =2n+ |
| + |
| |
| | 1−4 | | | | 3 | | 3 | |
Odpowiedź jest zupełnie inna:
27 mar 21:22
Krl: Ktoś wie?
27 mar 21:50
Mila: W jednym mianowniku ma być −3.
27 mar 21:52