rownanie prostej
seba21: Napisz rownanie prostej A(5,2) B(4,−1)
| | −1−2 | |
częsć juz mam:a= |
| =3 i co dalej  ?/ pomoże ktoś |
| | 4−5 | |
27 mar 20:28
Beti: do wzoru y=ax+b podstawiasz współrzędne któregoś punktu:
np. A: 2 = 3*5 + b
2 = 15+b
b = −13
czyli prosta ma równanie: y=3x−13
27 mar 20:34
seba21: dzieki
27 mar 20:36
pigor: ... lub ze wzoru na prostą przez 1 punkt :
y−2=3{x−5) ⇔ y=3x−15+2 ⇔ y=3x−13 ⇔ x−y−13=0 . ... :0
27 mar 20:43
pigor: ... kurcze , oczywiście ... ⇔
3x−y−13=0 . ...
27 mar 20:44