oblicz całkę
Paucia: ∫x+1/x2+2x+9dx
27 mar 20:26
Janski: rozumiem, że to wielomian?
27 mar 20:28
Paucia: jest to funkcja wymierna no i jest wielomian
27 mar 20:30
Janski: ok, mam pomysł, wyłączasz 1/2 przez całkę, więc zostaje ci ∫x+1/(x2/2+x+4.5), w tej sytuacji
licznik jest pochodną mianownika, więc wynik to 1/2ln|x2/2+x+4.5|
27 mar 20:31
Krzysiek: to zapisuj normalnie..lub wstawiaj nawiasy...
| | x+1 | | 1 | | (x2 +2x+9)' | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | x2 +2x+9 | | 2 | | x2 +2x+9 | |
i skorzystaj z podstawowego wzoru
27 mar 20:31
Janski: sory, chciałem na początku zapytać 'iloraz wielomianów', ale widzę, że dobrze zrozumiałaś
27 mar 20:32
pigor: ... np. tak :
| | x+1 | | 2x+2 | |
∫ |
| dx = 12 ∫ |
| dx = licznik jest pochodną mianownika, to = |
| | x2+2x+9 | | x2+2x+9 | |
=
12ln(x
2+2x+9) +C=
ln√x2+2x+9 +C . ...
27 mar 20:38