granica funkcji
kiki: oblicz granicę:
| | tgx−sinx | |
lim (przy x−>0) |
| |
| | sin3x | |
Proszę o pomoc i rozpisanie...
27 mar 20:24
Krzysiek: | | sinx(1−cosx) | | 1−cosx | |
| = |
| = |
| |
| sin3 x | | cosxsin3 x | | cosx(1−cos2 x) | |
27 mar 20:28
kiki: nie rozumie tego przedostatniego przejścia do końcowego wyniku.... można coś jaśniej?
27 mar 20:36
Krzysiek: (1−cos2 x)=(1−cosx)(1+cosx)
27 mar 20:38
kiki: dzięki
| | sin2x−sin4x | |
a w takim przykładzie lim(x−>0) |
| wychodzi mi granica równa −2 a |
| | sinx−sin2x | |
powinna wyjść dwa... można prosić o jakaś pomoc?
27 mar 20:41