ziomek: Cztery liczy tworzą ciąg geometryczny. Trzecia liczba jest większa od pierwszej o 9, a
druga większa od czwartej o 18. Wyznacz ten ciąg.
POMOCY!
12 maj 12:47
Bazyl: a1, a1*q, a1*q2, a1*q3 - ciąg geometryczny
Układasz układ równań:
| a1+9=a1*q2 ⇒ a1=9/(q2-1)
| a1*q=a1*q3+18
wychodzi wielomian -q3-2*q2+q+2=0 ⇒ (q+2)(-q2+1)=0 ⇒ (q+2)(1-q)(1+q)=0
q=-2 v q=1 v q=-1
podstawiając do równania na a dochodzimy do wniosku że jedynie q=-2 należy do dziedziny
bo 1 i -1 daje w mianowniku zero. W takim razie a=3.
Wystarczy wstawić q=-2 i a=3 do wyżej wypisanego ciągu
12 maj 13:27
ziomek: Dzięki ja z ciągów jestem kiepski. Co prawda coś takiego próbowałem zrobić i nic mi nie
wychodziło.
12 maj 14:17