wektory
majka: Udowodnij, że jeśli w czworokącie ABCD punkty M i N są środkami przekątnych AC i BD, to
MN=1/2(AB+CD)
Proszę o pomoc, robię na kilka różnych sposobów ale mi nie wychodzi


Chodzi oczywiście o
wektory
27 mar 20:10
majka: proszęęęęę!
27 mar 21:10
Eta:
Powinnaś poprawnie podać treść zadania, jeżeli oczekujesz poprawnej odpowiedzi !
Domyślam się ,że masz wykazać równość
wektorów
→ → →
MN =
12(AB + CD)
Czy mam rację ?
27 mar 21:32
majka: tak
27 mar 23:25
majka: napisałam, że chodzi o wektory. Dalej nie potrafię tego zrobić.
27 mar 23:32
Eta:

→ →
AB=[ x
B−x
A, y
B−y
A] CD=[x
D−x
C, y
D−y
C]
→ →
| | xB−xA+xD−xC | | yB−yA+yD−yC | |
12(AB+CD)= [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
| | xA+xC | | yA+yC | | xB+xD | | yB+yD | |
M( |
| , |
| ) N( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
→
| | xB+xD | | xA+xC | | yB+yD | | yA+yC | |
MN= [ |
| − |
| , U{ |
| − |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | xB−xA+xD−xC | | yB−yA+yD−yC | |
= [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
zatem zachodzi równość:
→ → →
MN=
12(AB+ CD)
27 mar 23:51
majka: dzieki!
28 mar 00:07
pigor: ... np. tak : zakładam że zrobiłaś sobie rysunek zgodnie z treścią zadania, wtedy
→ → → → → → → → → → → → → → → →
MN= MC+CD+DN i MN=MA+AB+BN ⇔ MN=MC+CD+DN i MN= −MC+AB −DN ⇒
dodając stronami ⇔ → → → → → → → →
2MN= 0+CD+AB+0 /:2 ⇔
MN=12(AB+CD) c.n.u. .
28 mar 00:24
Eta:
Tyż tak można
28 mar 00:29