eh
strawberry: Wyraź pole koła opisanego na trójkącie równoramiennym jako funkcję długości b jego ramienia
i kąta α między podstawą a ramieniem....
27 mar 19:39
xmateox:z twierdzenia sinusów:
b
=2R gdzie R to promień okręgu opisanego na trójkącie
sinα
tak więc
b
R=
2sinα
Pole koła:
P=πR2
i liczysz
27 mar 19:44
pigor: ... lub jak nie znasz jeszcze tw. sinusów np. tak :
niech R= promień koła, przedłuż go do przecięcia się z okręgiem
tego koła i punkt ten połącz z wierzchołkiem przy podstawie to
otrzymasz Δ prostokątny (bo oparty na średnicy) taki , że
b2R=cos(90o−α} i Pk=πR2 ⇒ R=b2sinα i Pk(b,α)= b24sin2α π.