TRYG
strawberry: Nie mam pojęcia

Rozwiąż równanie 4cosx=1−4sin
2x w przedziale <0;6π> oblicz sumę wszystkich
otrzymanych rozwiązań.
27 mar 19:15
Basia:
sin2x = 1 − cos2x
podstaw, wymnóż, potem wszystko na lewą i podstawienie
t = cosx
t∊<−1;1>
dostaniesz zwykłe równanie kwadratowe
wyliczysz t1 i t2
i rozwiążesz równania
cosx = t1 lub cosx=t2
( o ile t1 i t2 spełniają warunki zadania)
27 mar 19:18
Aga1: Sin2x=1−cos2x
Podstaw za cosx= t, −1≤t≤1, otrzymasz równanie kwadratowe
27 mar 19:19
strawberry: To już zrobiłam. Wyszło że cos x = 1/2 bo drugie nie spelnia równania,ale właśnie mam problem
co dalej.
Jak wyznaczyć sumę otrzymanych pierwiatsków w tym przedziale?
27 mar 19:37
krystek: | | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=(2π− |
| +2kπ i wypisz kąty mieszczące się w tym przedziale. |
| | 3 | | 3 | |
27 mar 19:49
strawberry: Chyba nie do końca tak
27 mar 20:02
krystek: Masz wypisać wszystkie x∊<0,6π> a następnie je dodać(suma wszystkich rozwiązań)
27 mar 20:08
gryzdek: a jakie będą te rozwiązania do 6π ?
27 mar 20:33
krystek: | | π | |
za k =1 x= |
| +2π=... potem k=2 itd |
| | 3 | |
27 mar 20:36