prawdopodobieństwo
zuza: Drewniany sześcian pomalowano, a następnie pocięto na 64 mniejsze sześciany jednakowej
wielkości. Spośród otrzymanych sześcianów wybrano w sposób losowy jeden. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania sześcianu, który:
a) ma pomalowane 3 ściany
b) ma pomalowane 2 ściany
c) nie ma pomalowanej żadnej ściany
27 mar 19:08
Aga1:

Na każdej ścianie jest 4 sześciany pomalowane z jedną ścianą(6*4=24)
a)W każdym narożu znajduje się jeden sześcian z 3 pomalowanymi ścianami (8*1=8)
b)Przy każdej krawędzi znajduje się 2 sześciany z 2 pomalowanym ścianami (12*2=24)
c)8 sześcianów nie ma pomalowanej żadnej ściany
27 mar 19:52