Funkcje wymierne zadania. Prosze o pomoc
Kamil: Witam prosze o pomoc, bo mam na jutro do zrobienia a nie potrafie się za to zabrać, pierwsze
przykłady rozwiąże ale z restą jest problem. Prosze o pomoc. Z góry dziękuje
http://www.wrzuc.net.pl/images/matma.jpg
27 mar 18:44
Beti: a konkretnie to o które zadania Ci chodzi, bo tam jest ich cała masa
27 mar 18:51
Kamil: No właśnie wiem

Generalnie to od 4 do 13 bo ostatnie już znalazłem. Z góry dziękuje za
rozwiązanie
27 mar 19:05
Kamil: Prosze Was pomóżcie mi bo to ostatnia moja szansa na poprawe z matmy w tym roku
27 mar 19:46
Beti:
OK. Zad.6b:
| | 5 | | 15 | |
pkt A=(− |
| ,k−1) należy do wykresu funkcji y = − |
|
|
| | 2 | | x | |
podstawiam współrzędne A do wzoru funkcji:
k−1 = 6
k = 7
a,c − robi się tak samo, więc się wykaż
27 mar 20:01
Beti:
zad.7b
| | 1 | |
funkcja f(x) = |
| −3 ma m. zer. xo=2.
|
| | x−k | |
miejsce zerowe to taki x, dla którego y=0, więc podstawiam:
3(2−k) = 1
6−3k = 1
−3k = −5
a,c) − obliczasz tak samo
27 mar 20:07
Beti:
zad.8b
| | x3+4x | |
wyrażenie w = |
|
|
| | x5−16x | |
1)
dziedzina
D: x
5−16x ≠ 0
x(x
4−16) ≠ 0
x(x
2−4)(x
2+4) ≠ 0
x(x−2)(x+2)(x
2+4) ≠ 0
x≠0 i x≠2 i x≠−2 −−−−−−−−−>
xεR\{−2,0,2}
2)
upraszam, czyli rozkładam licznik i mianownik na czynniki, a potem skracam:
| | x(x2+4) | | 1 | |
w = |
| = |
|
|
| | x(x2−4)(x2+4) | | x2−4 | |
3)
obl. wartość wyrażenia dla x=−1:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w(−1) = |
| = |
| = − |
|
|
| | (−1)2−4 | | 1−4 | | 3 | |
pozostałe przykłady − robisz tak samo
27 mar 20:15
Beti: a teraz wykaz się i zrób sam pozostałe przykłady z tych zadań
27 mar 20:17
Kamil: Wielkie dzięki za pomoc
27 mar 21:26
Beti: nie dziękuj tylko zabieraj się do roboty
27 mar 21:28