funk cja logarytmiczna
jarke: Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja f(x) = log
m+1m x jest malejąca.
skoro malejąca to podstawa logarytmu mieści się w przedziale 0<a<1
czyli mamy
m≠0
okej, i dalej mam problem... nie wychodzą mi przedziały takie jakie mają wyjść, wytłumaczy ktoś
co i jak z tym?
27 mar 18:41
Beti:
pierwsza nierówność
m(m+1)>0
m=0 lub m=−1 → wykres (parabolka z ramionami w górę) i rozw.:
mε(−∞,−1) u (0,+∞)
druga nierówność
m<0
część wspólna:
mε(−∞,−1)
27 mar 18:49
jekyl: bedziesz mial funkcje kwadratowa.. (m+1)m<1
m2+m−1<0
27 mar 18:49
jarke: rozumiem, a jak to jest, że nierówność wyglądająca
nagle wygląda tak:
m(m+1) > 0
skoro iloraz liczby jest większy od zera, to iloczyn też musi być większy od zera?
jak to z tym jest...
i nagle
m<0
im więcej robię tym ciężej wchodzi ; o
27 mar 19:02
Beti: tak, jesli iloraz jest dodatni to iloczyn też. Możesz też pomnożyć obustronnie przez kwadrat
mianownika. Na to samo wyjdzie.
Z drugą nierównością jest tak samo:
i zamieniam ikoraz na iloczyn:1*m<0, co daje m<0.
27 mar 19:07
jarke: dzięki, rozumiem już
27 mar 19:22
pigor: ...

lub np. tak : z własności i funkcji logarytmicznej malejącej :
0<m+1m<1 i m≠0 ⇔ 0<1+
1m<1 i m≠0 ⇔ −1<
1m<0 / *m
2 i
m≠0 ⇒
−m
2<m<0 ⇔ −m
2<m /:m i m<0 ⇔ −m >1 i m<0 ⇔
m<−1 ⇔
m∊(−∞;−1) . ...
27 mar 19:37