dany jest ciąg
piotrekk: dany jest ciąg ( −3, x, y , 27) wyznacz liczby x i y tak, aby ciąg( −3, x, y) był arytm. a
ciąg ( x, y, 27) geom.
27 mar 18:29
xmateox: z wł. c. arytm.
z wł c. geom.
y
2=27x
i liczysz
27 mar 18:30
piotrekk: a jak ma wyjść bo nie wiem czy mi wychodzi dobrze
27 mar 18:36
xmateox: pokaż Twoje wyniki, jeżeli będzie źle to Cię poprawię
27 mar 18:37
piotrekk: nie wiem, nie umiem rozwiazać tego, ciagle mi wychodzi po ob stronach 0
2x= −3 +y
nie no wychodzi mi źle, nie jarze tego. Czy mam zrobić układ równań obu tych ciagów ?
27 mar 18:55
xmateox: podałem Ci dwa równania korzystając z własności ciągów. masz niewiadome x,y, musisz więc
zapisać układ równań.
z pierwszego wyliczasz y,
y=2x+3
podstawiasz do drugiego,
(2x+3)2=27x
i wyliczasz x. Mając x wyznaczysz też y
27 mar 18:57
piotrekk: wyszło x= −1 a y= 1, dzięki : D
27 mar 19:01
xmateox: a to ciekawe bo to zły wynik

przecież 1
2 nie jest równe −27
musisz policzyć poprawnie pierwiastki trójmianu.
27 mar 19:04
piotrekk: no rzeczywiście zrobiłem błąd, lepiej napisze to
(2x+3)
2 =27x
4x + 12x + 9= 27x
16x − 27x= −9
− 11x= −9 / −11
dziwny wynik
27 mar 19:14
xmateox: dziwny bo źle zastosowałeś wzór skróconego mnozenia

4x
2+12x+9=27x
to jest poprawne równanie
27 mar 19:17
piotrekk: przeoczyłem 4x
2, chyba jednak delta − ehh matma mnie nie lubi
27 mar 19:18
piotrekk: ma być delta i podstawić te x czy to też źle?
sorki że tak wypytuje ale nie rozumiem matmy
27 mar 19:27
piotrekk: | | 9 | |
wówczas wyszło y =9 lub y= |
| |
| | 2 | |
27 mar 19:30
xmateox: Spokojnie. Po przekształceniu równania mamy:
4x
2−15x+9=0
Δ=81
oraz y
2=6+3=9
Czyli Twoje rozwiązania są poprawne
27 mar 19:34
piotrekk: | | 9 | | 9 | |
super, czyli odp by brzmiała: x= |
| a y1= |
| lub y2= 9, tak? |
| | 11 | | 2 | |
27 mar 19:43
xmateox: | | 9 | |
nie x= |
| , a x1 i x2 równe odpowiednio tyle ile napisałem w poście powyżej oraz |
| | 11 | |
sprzężone z nimi y
1 i y
2 są odpowiedziami
27 mar 19:46
piotrekk: ok, to już nie męczę, dzięki, zrozumiałem
27 mar 19:47
xmateox: proszę bardzo
27 mar 19:48