zadanko;)
xxx: Dwie jednorodne kule o masach m i M znajdujące się w odległości d oddalały się z prędkością o
wartości V. Na jaką odległość od siebie oddalają sie kule?
27 mar 18:19
xxx: pomoże ktoś?
27 mar 18:52
xxx: ?
27 mar 19:25
MQ: Nie bardzo wiadomo, co to za prędkość v?
To prędkość względna?
Generalnie takie zadanie rozwiązuje się z bilansu energii.
E
p (potencjalna grawitacji) na odległości d + E
k (kinetyczna układu ciał) początkowa =
=E
p na odległości szukanej.
| | Mm | |
Ep=−G |
| , gdzie r to odległość między masami −− na początku d, na końcu np. r szukane |
| | r | |
27 mar 19:50
MQ: Jeszcze jedno:
E
k układu dwu ciał, gdy v jest ich prędkością względną, liczy się wg wzoru:
| | μ | |
Ek= |
| v2, gdzie μ to masa zredukowana:
|
| | 2 | |
27 mar 20:13