stereometria, pomocy !
tusz: Udowodnij, że pole jeśli pole jednej podstawy jest 2 razy większe od pola drugiej podstawy
ostrosłupa ściętego opisanego na pewnej kuli, którego podstawami są kwadraty, to długości
krawędzi jednej podstawy, średnicy tej kuli i krawędzi drugiej podstawy ostrosłupa tworzą ciąg
geometryczny.
27 mar 18:17
Eta:

Przekrój osiowy tej bryły ( na tym rys. trapez równoramienny opisany na okręgu o pr. "r">0
2α+2β= 180
o ⇒ α+β= 180
o ⇒ ΔBOC jest prostokątny
Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną na odcinki "x" i "y" tak,że h
2= x*y
to z tej własności mamy:
| | a | | a2 | | a√2 | |
r2= |
| *a ⇒r2= |
| ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem 2r= a
√2
i mamy ciąg: 2a, a
√2, a ponieważ (a
√2)
2= 2a*a ⇒ 2a
2= 2a
2
| | √2 | |
zatem ciąg 2a, a√2, a jest ciągiem geometrycznym q= |
| |
| | 2 | |
c.n.u.
27 mar 20:17
Eta:
Ciekawe zadanko
27 mar 20:29
tusz: ogromne dzięki ! : D
28 mar 16:53