wyrażenia algebraczne
vnm: 1. Jeżeli m>0, to wyrażenie (√m+√9m)2 jest równe:
A. −2m
B. m
C. 16m
D. 4m
2. Wyrażenie x−2 * x4 jest równe:
A. −x8
B. x−8
C. x−6
D. x2
3. Wielomian W(x)=4x2−4x+1 można przedstawić w postaci:
A. W(x)=4x(x−1)+4
B. W(x)=4(x2−x+1)
C. W(x)=(2x+1)2
D. W(x)=(2x−1)2
Prosiłbym o jakieś rozwiązania do zadań.
27 mar 18:07
xmateox: 1. rozpisz ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2, iloczyn pierwiastków to
pierwiastek iloczynu
2. potęgując liczby o takich samych podstawach dodajemy wykładniki, an*am=an+m
3. znowu mamy tu wzór skróconego mnozenia.
27 mar 18:11
vnm: W 2 zadaniu jedna podstawa wynosi −2, a druga 4.
27 mar 18:18
xmateox: mylisz pojęcia. PODSTAWA potęgi to liczba którą potęgujesz, czyli x, natomiast WYKŁADNIK to
liczba mnożeń
27 mar 18:21
vnm: Ok, czyli rozumiem, że odpowiedzi to: 1.C; 2.D; 3.D
Prosiłbym o potwierdzenie czy dobrze rozwiązałem.
27 mar 18:40
xmateox: Tak, te odpowiedzi są poprawne
27 mar 18:47
vnm: Dziękuję za pomoc.
27 mar 19:00