Ciągi arytmetyczne. Proszę pomóżcie... ;)
Estrella: Ciąg (an) jest określony wzorem: an = 25n + 23. Zbadaj, czy ciąg (an) jest
arytmetyczny oraz zbadaj jego monotoniczność
27 mar 17:35
krystek: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
an+1−an= |
| (n+1)+ |
| −( |
| n+ |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
27 mar 17:39
DSGN.: monotoniczność ciagu mozesz zbadać wyznaczając kolejne wyrazy teg ciagu tj.1 2 3
róznica miedzy 2−1=3−2
albo wyraz an+1 wtedy an+1−an=r
27 mar 17:40
krystek: Ciąg ma postać funkcji liniowej o a>0 więc jest rosnący!
27 mar 17:42