Ciągi arytmetyczne
Estrella: CIĄGI ARYTMETYCZNE
Oblicz:
a). Sumę nieparzystych liczb dodatnich większych od 15 i niewiększych od 177.
b). Oblicz sumę parzystych liczb dodatnich niemniejszych od 16 i mniejszych od 166.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
27 mar 17:28
krystek: a1=17
an=177 policz ile ich jest ze wzoru na an
177=17+(n−1)*2
Sn=...
27 mar 17:34
DSGN.: ad1.
a
1=15 r=2 a
n=177 pod wzór na Sumę

2 adekwatnie do 1.
27 mar 17:35
DSGN.: poprawka Kryste ma racje Wiekszych! od 15 to bd 17 przepraszam
27 mar 17:36
Estrella: Dzięki za pomoc

Już się biorę za liczenie

Pozdrawiam
27 mar 17:36
Estrella: Mam jeszcze takie pytanko czy liczenie tego Sn jest konieczne ? Ja policzyłam to tak:
an= a1+ (n− 1) * r
177= 17+ (n− 1) *r
177= 17+ 2n− 2
177 − 17+ 2= 2n
2n= 162 /:2
n= 81
I to byłoby, że 81 to ta suma nieparzystych liczb dodatnich.
27 mar 18:55
pati: b). Oblicz sumę parzystych liczb dodatnich niemniejszych od 16 i mniejszych od 166
23 sty 20:50
daras: r = 2
a
1 i a
N chyba sama potrafisz?
23 sty 21:18