Funkcja kwadratowa, proszę o pomoc
Pique: Funkcja kwadratowa
Zadanie 1.
Napisz postać ogólną, kanoniczną i iloczynową funkcji kwadratowej , wiedząc, że :
a) jej miejscami zerowymi są liczy 3 oraz −2 i do wykresu funkcji należy punkt A= ( 2; −1 )
b) funkcja przyjmuje wartość największą 4 dla argumentu −2
i do wykresu funkcji należy punkt A= ( −1 ; 3)
c) osią symetrii paraboli jest prosta x= −1, zbiorem wartości funkcji jest zbiór Y= < 2 ; ∞ ) i
jej wykres funkcji przecina oś OY w punkcie ( 0 ; 4 )
Zadanie 2.
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y= 2x2 − 3x − 5 w przedziale < −1 ; 2 >
Zadanie 3.
Rozwiąż nierówność
a) −x2 + 2x + 5 > 0
b) 2x2 − 3x ≥ 0
c) x2 < 4
Zadanie 4.
Napisz postać ogólną, kanoniczną i iloczynową funkcji kwadratowej , wiedząc, że :
a) jej miejscami zerowymi są liczy −1 oraz 3 i do wykresu funkcji należy punkt A= ( 1 ; 1 )
b) funkcja przyjmuje wartość najmniejszą −3 dla argumentu −2
i do wykresu funkcji należy punkt A= ( −1 ; −1)
c) osią symetrii paraboli jest prosta x= 3, zbiorem wartości funkcji jest zbiór Y= ( −∞ ; 5 > i
jej wykres funkcji przecina oś OY w punkcie ( 0 ; −1 )
Zadanie 5.
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y= 2x2 − 3x − 5 w przedziale < −2 ; 2 )
Zadanie 6.
Rozwiąż nierówność
a) x2 + x − 6 ≥ 0
b) −x2 + 4x > 0
c) x2 > 9
27 mar 17:25
27 mar 17:26
krystek: Wszystko masz ,a Ty chcesz gotowca.
27 mar 17:27
Pique: po prostu nie mam czasu , mam inne ważniejsze przedmioty do zaliczenia a potrzebuje to na jutro
27 mar 17:28
jarke: cfaniak i tyle
co może być ważniejsze niż matematyka?!
27 mar 18:14