proszę o pomoc
teresa: Punkty A=(1,0),B=(−2,4) i C=(2,1)są wierzchołkami trójkąta ABC.
A)Wykaż,że trójkąt ten jest równoramienny.
A)Napisz równanie osi symetrii tego trójkąta.B)Przekształć
B)Przekształć trójkąt przez symetrię względem początku układu współrzędnych i podaj współrzędne
otrzymanych wierzchołków.
C)Wyznacz wektory zawierające boki trójkąta.
D)Przesuń trójkąt o wektor[−3;1] i podaj współrzędne otrzymanych wierzchołków.
27 mar 16:57
teresa: Proszę o pomoc
teresa: Punkty A=(1,0),B=(−2,4) i C=(2,1)są wierzchołkami trójkąta ABC.
A)Wykaż,że trójkąt ten jest równoramienny.
A)Napisz równanie osi symetrii tego trójkąta.B)Przekształć
B)Przekształć trójkąt przez symetrię względem początku układu współrzędnych i podaj współrzędne
otrzymanych wierzchołków.
C)Wyznacz wektory zawierające boki trójkąta.
D)Przesuń trójkąt o wektor[−3;1] i podaj współrzędne otrzymanych wierzchołków.
28 mar 22:47
Beti: A) obliczam dł. boków:
|AB| = √9+16 = √25 = 5
|BC| = √16+9 = 5
|AC| = √1+1 = √2
|AB| = |BC| więc trójkąt jest równoramienny cbdw
Oś symetrii:
osią symetrii jest prosta BD:
pr.BD jest prostop. do pr. AC
pr. AC: 0=a+b aAC*aBD = −1
1=2a+b 1*a = −1
a=−1
1=a
b=−a = −1 B: 4= (−2)*(−1) + b
4 = 2+b
y=x−1 b = 2
pr.BD: y = −x + 2
28 mar 23:35