;]
naleśniczek: Dziedziną wyrażenia wymiernego
| | 3 | | x2−25 | |
W: |
| : |
| jest zbiór: |
| | x | | x+2 | |
A)R\ {−5,−2,0,5}
B)R\ {−2,0}
C)R\ {−5,5}
D)R
27 mar 16:49
Piotrek: C
27 mar 16:52
Piotrek: C
27 mar 16:52
aniaa: odp A
27 mar 16:52
aniaa: too jest dzielenie wiec x2 − 25 tez nie moze byc równe 0 !
27 mar 16:53
Aga1: Muszą być różne od zera obydwa mianowniki i drugi licznik.
Możesz przyrównać do 0. rozwiązać równania .
x=0 , x+2=0 , x2−25=0
Odp R−{x1,x2, x3, x4}
27 mar 16:54
aniaa: i w tej postaci jak jest dół tez nie moze byc równy 0 wiec A
27 mar 16:54
naleśniczek: a mogę prosić o wytłumaczenie? Z góry dziękuję bardzo
27 mar 16:54
aniaa: niee mozesz zadnej liczby dzielic przez 0 czyli mianownik musi byc rózny od 0 w tym przykładzie
masz dzielenie więc i licznik drugiej liczby (bo pózniej mnożysz przez odwrotnosc wiec bedzie
mianownikiem) tez nie moze byc równy 0
27 mar 16:56
aniaa: roozumiesz juz?
27 mar 17:03
naleśniczek: tak dziękuję
27 mar 17:10