ciągi
Domi:
1 . Piaty wyraz ciagu okreslonego wzorem an=(−1)n * (4−n) wynosi
a) −1 b) 5 c) 1 d)−5
2 ktore wyrazy ciagu an=−3n do 2 +6n są równe zero
a) a1 / a6 b) a2 c) a 3 d)a 1 i a2
3 ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony wzorem an n2−2n−36
a) 36 b) 6 c) 5 d) 0
4 pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego wynosi −17 a czwarty −5 zatem różnica tego ciągu
wynosi
a) 4 b) −4 c) 2 d)−2
1a. trzeci wyraz ciagu okreslonego wzorem an=(−1) n * (1−n) wynosi
a) 6 b) 2 c) −2 d) 1
2b . ile ujemnych wyrazów ma ciąg okreslony wzorem an=n2−4
a) 2 b) 4 c) 0 d) 1
4c pierwszy wyrazy ciagu artytmetycznego wynosi −2 a ósmy 12 zatem
a) a4<0 b) a4=0 c) a4=3 d) a4>0
5d liczby 4,y,25 to kolejne liczby ciągu geometrycznego zatem y wynosi :
a) y=10 lub y= − 10 b) y=10 c) y=2,5 d) 25/4
6e ktory z ciagow jest ciagiem geometrycznym
a) an = n 3 −2 b) an=(−1)n (n+2) c) an=n6/n+1 d) an=3n−7
27 mar 16:48