rozwiaz rownanie. funkcja kwadratowa
annabelle^^: rozwiaz rownanie
5x+4x2=2x2−3x
27 mar 16:36
Piotrek: x1=−4
x2=0
27 mar 16:54
qwertyy: 5x+4x2=2x2−3x
8x=−2x2 /:2x
4=−x
x=−4
27 mar 17:50
krystek: Strasznie qwertyy . Winno być:2x2+8x=0
2x(x+4)=0
x=0 lub x=−4
27 mar 17:59
annabelle^^: Jak tdo tego doszliscie? nie było mnie na lekcjach i jestem kompletnie zielona
27 mar 18:32
dziadek: Aby rozwiązać równianie, po działanie musi być równe 0, a więc
5x+4x2=2x2−3x
8x+2x2 = 0
2x(4+x) = 0
2x = 0 => x = 0
4+x=0 => x = −4
27 mar 18:36
annabelle^^: supper, dziękuje Ci. Mam nadzieje, ze dalszą część zadania zrobie dobrze
27 mar 18:38
annabelle^^: o chyba jednak nie.
Proszę o pomoc:(:(:(:(
b. (x−3)(x+2)=(x+4)(2−x)−14
c. (2+3x)2+(3+x)(x−1)=1+x
d. (x−3)2+(x+5)2=34−x
27 mar 18:40