Wyznacz zbiór wartości funkcji
blogther: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x) = 2 − 6sinxcosx − 3sin
2x − 5cos
2x
rozwiazanie jest dosc długie dlatego pozwole sobie podac link do rozwiazania tego zadania
http://www.zadania.info/d338/9308644
ja rozwiazwałem to zadanie sposobem pierwszym i teraz mam pytanie
wynik mam taki sam czyli f(x) = 3 − 3sin2x + 4cos2x
czy mogłby ktos wytłumaczyc mi SPOSOB I tego rozwiazani chodzi mi o to w jaki sposob dobieramy
wspołczynniki przy sin2x i cos2x tego własnie nie rozumiem i skad sie wzioł ten kat α?
27 mar 16:34
blogther: moze mi ktos pomoc?
27 mar 17:33
blogther: prosze
27 mar 19:09
blogther: błagam was o pomoc
27 mar 22:09
blogther: błagam was o pomoc
27 mar 22:09
Mila: −6sinxcosx =−3(2*sinx cosx)=−3sin2x
cos2x=cos2x −sin2x
spróbuj dojść do podanej postaci.
27 mar 22:33
Mila: Jeśli chodzi o sinα i cosα, to jeśli cos α=3/5 (jest taki kąt α) to sinα=4/5 z jedynki
trygonometrycznej.
To jest dość sztuczny sposób rozwiązywania tego zadania.
Jeśli chcesz to mogę podać Ci podobny przykład, ale znaczniej łatwiejszy.
27 mar 22:42
blogther: juz wczesniej podobny dodałem na to forum chodzi o ten bo nie wiem jak wyznaczyc te
wspołczynniki ale dzieki ze wyjasniłas mi skad sie wzioł ten kat α
27 mar 22:55
blogther: oby na maturze nie było czegos takiego
27 mar 22:58
Mila: Na pewno nie będzie, ale może być taki.
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
F(x)= √2(sinx+cosx)
zrób.
27 mar 23:06
blogther: < −2;2>
zaraz napisze rozwiazanie
27 mar 23:32
blogther: | | √2 | | √2 | |
2*( |
| sinx + |
| cosx)
|
| | 2 | | 2 | |
2*(cos
π4sinx + sin
π4cosx)
2sin( x +
π4)
−1 ≤sin( x +
π4) ≤ 1| * 2
−2 ≤ 2sin( x +
π4) ≤ 2
tak bym to rozwaiazał
27 mar 23:36
Mila: Super!
27 mar 23:38
blogther: najgorsze jest to ze jeszcze mam nie przerobione prawdopodobienstwo i stereometrie
27 mar 23:42
blogther: ale juz planuje same arkusze rozwiazywac
27 mar 23:43
Mila: Czy materiał ze stereometrii już w szkole przerobiony?
27 mar 23:44
blogther: nie wiem nie chodze do szkoły
27 mar 23:46
blogther: jak chodziłem to robilismy zadania
27 mar 23:46
Mila: No to rozwiązuj bryłki z arkuszy.Powodzenia.
27 mar 23:47
blogther: dzieki za pomoc
27 mar 23:48
Mila:
27 mar 23:49