x | 2x − 25 | |||
a) | + | |||
x − 5 | x2 − 7x + 10 |
(x − 2)3 | 4 − x2 | |||
b) | : | |||
8 − x3 | x2 + 2x + 4 |
x | 2x−25 | x | 2x−25 | x(x−2) | |||||
+ | = | + | = | + | |||||
x−5 | x2−7x+10 | x−5 | (x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) |
2x−25 | x2−2x+2x−25 | (x−5)(x+5) | ||||
= | = | |||||
(x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) |
x | 2x−25 | x | 2x−25 | x(x−2) | |||||
+ | = | + | = | + | |||||
x−5 | x2−7x+10 | x−5 | (x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) |
2x−25 | x2−2x+2x−25 | (x−5)(x+5) | ||||
= | = | |||||
(x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) | (x−2)(x−5) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |