Wyznacz zbiór wartości funkcji
blogther: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x) = 2 − 2
√3sinxcosx − 3sin
2x − cos
2x
rozwiazanie jest dosc długie dlatego pozwole sobie podac link do rozwiazania tego zadania
http://www.zadania.info/d338/4924981
ja rozwiazwałem to zadanie sposobem trzecim i teraz mam pytanie
wynik mam taki sam czyli f(x) = 2 − 4sin
2(x +
π6) rozumiem
ze w nastepnum kroku bede musiał przyrownac to do zera i wykonac nastepujace działania
0 = 2 − 4sin
2(x +
π6)
4sin
2(x +
π6) = 2 | :2
2sin
2(x +
π6) = 1
tak czy nie jak mam dojsc do poprawnej odpowiedzi?
27 mar 15:46
Basia:
nie o to chodzi; chodzi o zbiór wartości
jeżeli dobrze przekształciłeś to teraz:
0 ≤ sin2(x+π6) ≤ 1 /*(−4)
0 ≥ − 4sin2(x+π6) ≥ −4 /+2
2 ≥ 2− 4sin2(x+π6) ≥ −2
i gotowe
mogą być wątpliwości czy sin2(x+π6) przyjmuje wartości 0 i 1
oczywiście przyjmuje: 0 np. dla x = −π6, a 1 np.dla x=π3
27 mar 16:04
blogther: wielkie dzieki za pomoc
27 mar 16:10