?
wiolka: Wyznacz wszystkie wartości p dla których równanie (x+3)[x2+(p+4)x+(p+1)2] ma tylko jedno
rozwiązanie
27 mar 15:42
asdf: gdzie tu masz równanie?
27 mar 15:44
wiolka: znaczy to równanie =0 przepraszam
27 mar 15:44
rumpek:
(x + 3)[x
2 + (p + 4)x + (p + 1)
2] = 0
zauważ, że musisz rozbić na dwa przypadki:
1
o Sprawdzasz co się dzieje gdy: Δ = 0, otrzymane wartości podstawiasz i sprawdzasz czy
rzeczywiście będzie tylko jedno rozwiązanie [pamiętaj, że jedno już masz x = −3]
2
o Rozwiązujesz Δ < 0
Na końcu wystarczy zsumować otrzymane warunki
27 mar 15:49
asdf: (x + 3)[x2 + (p + 4)x + (p +1)2] = 0
x + 3 = 0
x = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + (p + 4)x + (p + 1)2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 1, b = p + 4, c = p2 + 2p + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + (p + 4)x + p2 + 2p + 1 = 0
założenie: Δ < 0, bo już masz jedno rozwiązanie x = −3
(p + 4)2 − 4*1*(p2 + 2p + 1) < 0
27 mar 15:51
wiolka: jak Δ<0 to przecież nie ma rozwiązania to dlaczego mam rozwiązywać 2 przypadki?
27 mar 15:51
asdf: masz już jedno rozwiązanie i teraz patrzysz dla jakich przypadków DRUGI nawias nie ma
rozwiązania, tak by CAŁE rozwiązanie miało tylko 1 przypadek (pierwszy nawias)
27 mar 15:53
wiolka: wyszło mi że p2>−4 dobrze?
27 mar 15:55
wiolka: wyszło mi że p2>4 dobrze?
27 mar 15:55
asdf: w drugim masz nierówność, więc będzie to przedział...parabola, ramiona w góre (a > 0) itd
27 mar 15:55
wiolka: czyli źle mi wyszło?
27 mar 15:57
asdf: nie liczyłem bo muszę spadać
27 mar 15:58
wiolka: może ktoś mi pomóc?
27 mar 16:00
Mila: Dobrze:
1) p2−4>0⇔(p−2)(p+2)>0
Nierowność spełniona dla p<−2 lub p>2
równanie :x2 + (p + 4)x + (p +1)2 = 0 nie ma rozwiązania dla p<−2 lub p>2
2) Sprawdź warunek Δ=0
27 mar 16:10
wiolka: dziękuję za pomoc
27 mar 16:23