?
Patryk:

Mam obliczyć zielone pole
niebieska funkcja to f(x)=−x
2+4
te dwie czarne to x=−2 i x=2
∫
−22(−x
2+4)dx
| | 1 | |
−x2+4 całkuje S(x)= − |
| x3+4x |
| | 3 | |
obliczam S(2)−S(−2)
| | 1 | | 8 | |
S(−2)=− |
| *−8+4*2=− |
| +8 |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 8 | | 32 | |
− |
| +8−(− |
| +8)= |
| =P |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
wiel ze metoda zapisu obliczen jest zła ale czy pole sie zgadza ?
27 mar 15:24
gwiazda: Tak zgadza się pole.
27 mar 15:30
Patryk: uhu dzięki
27 mar 15:32
gwiazda: Zapis nie ładny , ale całka , podstawienie dobre i wyliczenia
27 mar 15:34