matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Olka:
przyjmijmy , ze ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym a) znajdź iloraz tego ciągu i a10, jeśli a1=1 i a11=32
27 mar 15:00
Ajtek:
a
11
=a
1
*q
10
=32 q
10
=32 ⇒ q=... a
10
=a
1
*q
9
27 mar 15:18
proxx:
q =
√
2
a
10
= a1 * q
9
27 mar 15:22