z dory dziekuję
| 1 | 1 | an | 1 | |||||
a) an = | ... bn = | wtedy | = | |||||
| n2 | n | bn | n |
| −2 | 1 | an | ||||
b) an = | ... bn = | wtedy | = −2 | |||
| n | n | bn |
| 1 | 1 | an | ||||
c) an = | ... bn = | wtedy | = n | |||
| n | n2 | bn |
| 1 | 1 | an | ||||
d) an = (−1)n | ... bn = | wtedy | = (−1)n | |||
| n | n | bn |
| 1 | 1 | an | ||||
an = (−1)n | ... bn = | wtedy | = (−1)n * n | |||
| n | n2 | bn |
| 1 | 1 | |||
a)an= | , bn= | |||
| n4 | n |
| an | 1 | 1 | |||
= | *n= | →0, gdy n→∞ | |||
| bn | n4 | n3 |
| −2 | 1 | |||
b) an= | , bn= | |||
| n | n |
| an | −2 | ||
= | *n=−2→−2, gdy n→∞ | ||
| bn | n |
| 1 | 1 | |||
c) an= | , bn= | |||
| n2 | n3 |
| an | 1 | ||
= | *n3=n→∞, gdy n→∞ | ||
| bn | n2 |