zdarzenia losowe
Asia: Jeżeli A jest zdarzeniem losowym oraz A' jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A i
P(A)=5*P(A') to prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe ?
P(A')=1−P(A)
P(A)=5*[1−P(A)]
P(A)=5−5P(A)
6P(A)=5
P(A)=
56
Nie rozumiem skąd wzięła się 6 i 5 przecież 5−5=0

Mógł by mi ktoś to wytłumaczyć ?
27 mar 13:05
asdf:

czarne kulki to A, biała to A'
P(A) = 5 P(A')
, czyli:
5P(A) = P(A')
27 mar 13:08
MQ: Tam nie masz po prawej 5−5, tylko 5−5*P(A) −− przenosisz 5*P(A) na lewą stronę, dodajesz do
P(A), które jest po lewej i dostajesz 6P(A) po lewej, a po prawej zostaje gołe 5.
Resztę już chyba rozumiesz?
27 mar 13:08
Asia: aha, a więc tak

Ok Dzięki
27 mar 13:13
krystek: P{A)+5P(A)=5
6P(A)=5
27 mar 13:14