po rozwinięciu powierzchni bocznej stożka
gosia: po rozwinięciu powierzchni bocznej stożka na płaszczyźnie otrzymano wycinek kołowy o kącie
środkowym 90 stopni. i promieniu 4. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
27 mar 12:24
krystek: Poszukaj, już było .
27 mar 12:33
gosia: tak ale nie ma rozwiazania
27 mar 12:36
proxx: Wzór na pole wycinka okręgu + wzór na obwód wycinka okręgu. Obwód wycinka okręgu jest
jednocześnie obwodem okręgu podstawy tego stozka, a promień wycinka boczną puszczona z
wierzchołka stozka do podstawy.
Pole wycinka = 4pi
Obwód wycinka = 2 pi
Pole podstawy = pi
Promień podstawy = 1
Pole powierzchni stozka = 5 p
Wysokość stozka z pitagorasa = √15
Objętość że wzoru
27 mar 12:37
krystek: | | 1 | |
Pw= |
| π42=Pppow bocznej stożka |
| | 4 | |
27 mar 12:38
krystek:
27 mar 12:42
krystek: i w stożku r=4=l (jest tworzącą pow stożkową )
27 mar 12:43