pochodne
Karina: czy ktoś móglby mi dać wskazówki jak rozwiązać to zadnie?
Znaleźć parametry a,b,c należace do R dla ktorych podane funkcje mają pochodne w R
| | ⎧ | 4x dla x≤0 | |
| f(x)= | ⎨ | ax2+bx+c dla 0<x≤1 |
|
| | ⎩ | 3−2x dla x≥1 | |
27 mar 12:10
proxx: Dawno pisalem maturę ale ją bym zrobił to tak
Narysował funkcje pochodnej dla x < 0 i > 1
Czyli w 4 i −2 są stale. Następnie pochodna tej funkcji dla przedziału 0−1 wynosi 2ax + b.
Muszą to być takie parametry a i b aby narysowany wykres sie połączył. Czyli a= −3 b = 4
27 mar 12:23
Karina: a z definicji daloby radę to zrobic jakoś
27 mar 12:26
proxx: Nie pamiętam , maturę 5 lat temu pisalem. Podobne na maturze mialem i maksa dostalem
27 mar 12:44
Karina: 
żeby teraz na maturze takie rzeczy były to bym się nie pytała
27 mar 12:45
proxx: Zapisujesz pochodna postać tej funkcji f'.
Potem zapisujesz że dla x = 0 pochodna 2ax + b = 4 i dla x = 1 wynosi −2 i masz parametry
27 mar 12:53
Karina: no ok dzięki
27 mar 12:53