W urnie znajduję się 8 kul białych i 5 kul czarnych....
sonia: W urnie znajduję się 8 kul białych i 5 kul czarnych. Losujemy kolejno bez zwrotu dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) kul tego samego koloru.
b) kolejno kuli białej kuli czarnej.
27 mar 12:00
Aga1: Umiesz rysować drzewka?
27 mar 13:18
sonia: a co maja drzewka do kul?
27 mar 13:44
Aga1: Po Twojej odpowiedzi , wnioskuję, że nie słyszałaś o tym sposobie.
27 mar 13:56
rumpek:
drzewka <załamka>
|Ω| = 13 * 12 = 156
a) |A| = (b, b) v (c, c) = 8 * 7 + 5 * 4 = 56 + 20 = 76
b) |B| = (b, c) = 8 * 5 = 40
27 mar 14:39